Husbygge del 2 - lösvirke eller totalentreprenad?

(För att lättare förstå vad jag fortsätter att prata om, läs gärna del 1 i serien om vårt husbygge, inlägget hittar du här.)

Jag vet inte ens om vi hunnit hem och smält inköpet av tomten innan vi bestämt hur och vem vi ville anlita för att bygga vårt hus. Man måste hänga med i svängarna när jag är taggad på något. Och i detta var jag och min sambo helt överens om hur vi ville göra. Vårt första beslut att fatta var om vi skulle bygga lösvirke eller med totalentreprenad (jag vet att det finns andra sätt, men det ave dessa som vi diskuterade).

Lösvirke betyder oftast att någon av oss är projektledare för bygget. Vi måste då se till att allt material köps in och finns på plats och bokar alla hantverkare såsom snickare, takläggare, elektriker, målare osv på egen hand.

Fördelar - vi är helt fria i våra val av allt från planritning och hantverkare till golvlister, det finns inget förbestämt utan alla beslut ligger i våra händer. Vi har även möjlighet att förhandla om priser vid inköp och det finns ingen mellanhand som behöver betalas.

Nackdelar - vi behöver vara på plats på bygget flera gånger i veckan under ca. 6 månader och det är väldigt positivt att kunna endel om husbygge för att kostnaderna inte ska bli högre istället för lägre. Det är också vi som blir helt ansvariga för allt som kan gå fel, vi har ingen försäkring om leveranser blir sena eller liknande.

Totalentreprenad betyder att vi beställer ett hus från en husleverantör som har det praktiska och juridiska ansvaret för huset tills det har gått igenom en slutbesiktning och vi får nyckeln.

Fördelar - vi behöver inte vara på plats på bygget annat än när vi har bokat möten för att fatta beslut om t ex elen och färg på väggarna. Vi är försäkrade om att huset blir tätt och säkert enligt konstens alla regler.

Nackdelar - vi blir mer bundna till husföretagets beslut om leverantörer och hantverkare. Det finns nu en mellanhand som också tar betalt. Och vi får inte själva gå in och ut ur huset som vi vill förrän bygget är helt klart eftersom bygget är en arbetsplats som vi inte får vistas på.

Bild lånad från Trivselhus

För oss var detta beslut ganska enkelt - totalentreprenad! Ingen av oss besitter den kunskap och framförallt inte de kontakter vi hade velat ha för att kunna projektleda ett sånt här bygge. Och eftersom vi visste att båda jobbar i Stockholm under stor del av att byggnationen sker på Gotland så skulle det bli för kostsamt att behöva vara på plats så mycket som krävs. Så där var första beslutet taget (det tog väl ungefär en kväll att komma fram till det).

Beslut två handlar om vilken husleverantör vi vill anlita. Här måste jag säga att det var min sambo som gjorde det mesta av researchen och var ganska snabbt klar med vilken leverantör han ville att vi skulle använda.

Detta hade vi som krav:

  • Vi vill kunna sätta en egen planritning om det krävs.

  • Vi vill kunna ändra alla designval så vi kan utforma huset till vårt eget.

  • Vi vill få ett bra första bemötande av företaget som ska kännas proffsigt, pålitligt och flexibelt.

  • Vi vill få ett så bra hus som möjligt inom vår budget.

  • Vi vill känna oss trygga och försäkrade om att företaget håller tidsplan, budget och följer alla de där regler som vi inte har koll på.

Det här beslutet tog lite längre tid att fatta, ungefär 2 dagar för att vara exakt. Sa jag att det går snabbt när vi är igång? Haha!

Vi hittade nämligen ett företag som snabbt kunde bocka av alla våra krav, Trivselhus! För trots att deras pris på deras ”standard-val” ligger lite högre än hos många andra leverantörer så är deras standard otroligt mycket högre än hos alla andra husleverantörer som vi hittade. I deras standard ingår till exempel allt från en-stavsparkett i tjock ek och släta gipstak till att hela huset lufttryckstestas för att försäkra att huset är så energisnålt som möjligt. De har tydliga kalkyler och bra försäkran på tidsplan och ändringar i planritning och designval har aldrig varit ett problem.

Vi fick även en helt fantastisk säljare hos Trivselhus som kontakt. Pernilla Bennet är samtidigt som hon är extremt proffsig och kunnig en människa som bemöter oss som människor. Det är svårare än man tror att hitta och jag kan inte nog belysa hur tacksam jag är att just hon svarade först på vårt mail.

Video från Trivselhus

Det här blev ett långt inlägg med mycket text. Men jag hoppas att ni som är igång eller funderar på att bygga hus tycker det är intressant att höra våra tankegångar. I del 3, som kommer redan imorgon, kommer jag äntligen att visa och berätta mer om vår planritning.

#husbygge #bygganytt #trivselhus #Gotland

Senaste inlägg
Arkiv
Följ mig 

Josephine Interiör             hej@josephineinterior.se           070 375 45 44