Så får du dina ekollon att gro

Förra årets stora trend med att odla egna ekplantor håller i sig! Och tur är väl det, jag älskar både plantorna och trenden med att ta ett steg tillbaka från stadslivet och odla hemma.

I år ska jag också ut och leta ekollon, det är nu de är som bäst att plocka.

Här är några enkla steg hur du får din egen ekplanta, gör såhär:

1. Hitta ekollon! Plocka fler ekollon än vad du vill ha plantor, det är långt ifrån alla som rotar sig.

2. Lägg alla ekollon i en skål med lite vatten.

3. Ha tålamod! Det är här jag brukar ge upp.. Men det kan nämligen ta upp till sex veckor innan de har fått en liten rot på sig.

4. Plocka ut de ekollon som fått bäst rot och placera i vaser med roten nedåt. Se några exempel på vaser nedan. Det finns specialvaser för detta nörderi men det kan även gå lika bra med ett glas eller liknande.

5. Ha tålamod igen. Nu dröjer det nämligen upp till sex veckor till innan en planta börjar kika fram. Men tänk vad värt när du har din egen planta. och vägen dit är faktiskt väldigt spännande.

Stort lycka till!

Här är den klassiska ekollonvasen från Svenskt Tenn, formgiven av Estrid Ericsons.

Formgivaren Michael Anastassiades har inspirerats av Svenskt Tenn vas ovan och tagit fram mässingshållare som ska hålla ekollonet vid vatten ytan. Dessa kallas "Floating forest". Superfina tycker jag!

Eller så tar ni vad ni har hemma och fäster tunna nålar i ekollonet så det håller sig uppe. Bilden är från Maria Soxbo/Husligheter som gjorde just detta förra året.

Hoppas ni fått lite inspiration att börja odla själva!


Senaste inlägg
Arkiv
Följ mig 

Josephine Interiör             hej@josephineinterior.se           070 375 45 44